Smarthus, du leser om det daglig, det har også blitt vanlig å se ordet strømsparing også nevnt i samme setting. Men hva er egentlig det og hva kan det gjøre for deg?
Vi nordmenn er på toppen i forbruk av elektrisk energi, i motsetning til andre land så baserer vi både matlaging og oppvarming av vår bolig på elektrisk energi. Dette gjør at vi forbruker mye strøm og med høye strømpriser og effekttariffer fra nettselskapet, så kan det fort bli dyrt.
Tiltak som å redusere varmekabler, slå av varmtvannsberederen eller vente med å lade din elektriske bil/ladbar hybrid er gode tiltak, men å utføre dette krever både at du husker å justere opp og ned alle elektriske apparater i tide, samt følge med på KWh-prisen.
Et smarthus kan gjøre dette helt automatisk for deg, ut ifra hvordan du velger å sette det opp. I tillegg er det mange andre praktiske funksjoner.
Under vil vi gå igjennom de forskjellige elementene så du får en bedre forståelse.
Vi hjelper deg gjerne!
Sentralen
hub eller toppsystem som den også kan bli kalt, er er selve hjernen i smarthuset. Denne har som oppgave å ha kontakt med alle enheter som er lagt til i ditt hus, enten om det er dimmeren i stuen, en termostat for gulvvarmen på badet eller AMS-måleren i sikringsskapet.
Sentralen kan både sende og motta informasjon og ordrer, eksempelvis hvor mye strøm ditt hus bruker momentant, siste timen, hva strømprisen, hva klokken er, eller hvor du er via GPS-signaler sendt fra din mobil.
Utifra all denne informasjonen så samkjøres dette i automasjonsrutiner, også utføres det ut ifra hvilke kriterier som er satt opp.
Kommunikasjon
eller protokoller som det også kan bli sagt, er hvordan alle enheter kommuniserer med sentralen på, litt som språk.
I starten var det dessverre ikke lett å finne frem for da var det ingen standard og noen standarder var lukkede, eller propretært. Idag er det heldigvis blitt en ganske stor enighet om at enheter må kunne fungere på tvers av produsenter, men det er alltid noen små variasjoner som man må være obs på.
Vi hjelper deg gjerne med å verifisere kompabilitet.
Det du primært vil se etter er z-wave eller zigbee, du kan ha begge i huset ditt sålenge sentralen din har mulighet for begge.
I tillegg finnes det wifi, 2,4ghz, blåtann, ethernet, 433mhz og 868mhz.
Skal man ta med resten av spekteret så er det også kablede bus-systemer som m-bus, dali og knx
Ser man litt i krystallkulen kommer det en ny standard som har blitt døpt "Matter" og protokollen heter 'thread'
Integrasjon
Som nevnt over så er det mange protokoller og er du på jakt etter å ha èn sentral som skal kunne alt så er det få å velge imellom. og det er her integrasjon kommer inn og din smarthussentral virkelig kan bli smart.
Du har noen 'smartpærer' fra phillips hue som du kan styre fra mobilen, kanskje har du kjøpt noe belysning fra ikea? Begge disse 'snakker' zigbee og kan integreres.
Du fikk deg en elbil og din elektriker monterte opp en smartlader? Den kan sannsynligvis også integreres.
Kanskje fikk du en Google Home Mini i julegave? ..Du vet, den du snakker til også er det en stemme som svarer?
Tenk hvor kult hadde det ikke vært å sagt at du vil slå på lyset enn å måtte finne frem mobilen? Joda, via en integrasjon så kan du si det.
eller enda bedre, når du kommer kjørende hjem så åpner garasjeporten seg, alarmen deaktiverer seg og du blir ønsket velkommen ved at utelyset ved utgangsdøren skrur seg opp? Så tenker du, ja men hva med varmen? Joda, den skrudde opp varmepumpen 2 grader når du satte 'hjem' som destinasjon på jobben.
Smart, ikke sant?
Belysning
Om det er pærer med kommunikasjon i seg, en chip i veggdimmeren eller om det er installert en dimmermodul i sikringsskapet så kan disse kommunisere med smarthussentralen, enten direkte eller via en integrasjon.
lyset kan bli styrt enten via et spesifikt klokkeslett, en sensor eller et scenario du har satt opp.
Utelyset har du puttet i en egen gruppe som er satt etter et astrour
(En funksjon angitt ut ifra by eller lengde og breddegrad) og kombinert med en sensor kan utelyset øke når noen nærmer seg huset, eller at det skrues helt av når du setter huset i natt-modus.
Da vil du imponere de rundt deg ved at du gjør tiltak mot lysforurensning natterstid.
Visste du at det er mulig å lage et program som simulerer at du er hjemme ved å slå på lys automatisk ved ulike tidspunkt hvis huset står i Borte-modus?
varme og klima
Primært har vi varme enten i form av elektrisk energi eller fra peis.
noen hus hadde oljefyr men etter forbudet som kom 1.Januar 2020 så sto mange med valget imellom å installere varmepumpe eller panelovn/gulvvarme.
Vi skiller varme imellom grunnoppvarming, altså det som sørger for temeraturen inne i huset, og komfort-temperatur. Det er da varmekabel på gulvet og varmefolie i stua/kjøkkenet.
en varmepumpe er en god investering med tanke på å levere grunnvarme, hvor enkelte modeller har en SCOP-faktor opp mot 6,5. Likevel når ikke denne luften over hele huset og vi vil fortsatt ha en god temperatur i gulvet på badet og da må det inn varmekabel. Denne styres av en termostat og denne kan du få kontroll over hvis den har en sender i seg. Da kan den trappe ned varmen om natten, dra på på morgenen før du skal opp for å gjøre deg klar til jobb.
Visste du at vi kan skifte ut gamle 1-2-3 brytere for varmekabel til smarte termostater?
Vi leverer også varmepumper!
strømstyring / enøk
å tenke miljø er bra, samtidig så vil også det utgjøre en forskjell for lommeboken.
Når strømprisen er på toppen så er gjerne strømbehovet vårt også stort. ofte er prisen høyest på morgenen og på ettermiddagen.
Med et smarthus så kan du importere morgendagens strømpris fra nordpool.
sammen med noen automasjonsrutiner så kan sentralen automatisk slå av varmekabelen på kontoret, pause elbilladeren og koble ut varmeelementet i varmtvannsberederen. På den måten har du redusert forbruket ditt.
Kanskje er det en dag hvor strømprisen er ekstra høy, da går det fint ann å redusere grunnvarmen i huset for å spare ekstra.
Visste du at ved å senke tempeaturen èn grad, reduserer du kostnaden til oppvarming med hele 5% ?
Visste du at ved å installere smart strømstyring for boligen din kan du søke Enova om støtte for tiltaket?
Les mer på Enova sine sider: SMART STRØMSTYRING FOR BOLIGER
lyd og bilde
Ovenfor har vi fortalt om at smarthussentralen din kan ha kontroll over lys, varme og strømpris. Men den kan mer! Kanskje vil du høre siste nyheter eller værmeldingen på morgenen når du står på badet? Dette kan starte automatisk hvis du har en sonos eller google home-høyttaler. eller når du setter deg ned i sofaen og trykker på en scene-knapp senkes lerettet, prosjektoren aktiveres og preferert kilde aktiveres automatisk.
og ja, det kan fint styres via talestyring.
Visste du at vi kan levere innfelte høyttalere ferdig med wifi og blåtann-tilkobling?
sikkerhet
Husket du å låse døren før du dro, har samboeren lukket soveromsvinduet? Med en kompatibel dørlås og sensorer så kan du bli varslet om noen ting som ikke skal være åpent, er åpent og sistemann drar. Smarthussentralen kan også låse døren på et gitt tidpsunkt, når du aktiverer natt eller borte-modus. Har du en videoringeklokke eller et kamera i innkjørselen kan trolig også dette vises direkte i appen.
Det samme gjelder om du har styrtbart uttak for kaffetrakteren, dette kan deaktiveres når du forlater boligen.
Smarthussentralen kan også fungere som en brann- og innbruddsentral. Du får umiddelbart varsel om hvilken detektor som er utløst, lyset i hele huset kan aktiveres samtidig. Veldig kjekt hvis du må rømme, alternativt veldig ukult å være ubeden og stå opplyst midt på natten for alle naboer.
Dette er en av flere innebygde funksjoner som du ikke må betale ekstra for, ingen skjulte abonnementskostander.
Visste du at det er mulig og kutte strømmen til utsatte produkter automatisk ved utløst brannalarm?