Det er ingen tvil om at elbil har tatt den Norske befolkningen med storm og derfor har behovet og bruken av krevende elektrisk last økt på strømnett både i det offentlige og i de private hjem.
Dessverre er det ikke alle som er klar over at vanlige utestikk verken er egnet eller godkjent for dette uten videre. Bruk av skjøteledningen ut av stuevinduet er heller ikke en god og varig løsning, ei heller brannsikkert.
Laderen du putter i den vanlige stikkontakten (Også kjent som Schuko-stikk) er ment for reserve/nødlading av bilen og skal ikke brukes i daglig basis.
Vi leverer laderoboter både med fastmontert 5 meters ladekabel eller ladere med åpen Type2-kontakt.
Mange tenker ikke på at både det elektriske anlegget og bilen kan ta skade av brukerfeil. Det er mange gode fordeler med bruk av laderobot og den kan i ytterste konsekvens spare deg for store uforutsette utgifter.
Kort fortalt: En laderobot sørger for en trygg og effektiv lading.
Ta kontakt for en dypere redegjørelse rundt laderobotens drift og sikkerhetsmessige fordeler.
Er du bestyrer i et sameie eller borettslag? Vi kan levere både lastbalansert ladeanlegg for utendørs parkeringsplasser, garasjeanlegg og parkeringskjellere.
Vi kan også levere frittstående ladestolper med betalingsløsninger og mobilapp samt overvåkning.
Her kan du lese om elsikkerhet rundt elbil og lading: Elbiler og elsikkerhet
Det finnes mange typer «hjemmeladere» og vi montere flere typer. Alle er like trygge, men prisen varierer på hvilke funksjoner laderen inneholder.
En basis lader inneholder kun det som er nødvendig for å få ladet kjøretøyet, men de litt høyere opp i prisnivå inneholder gjerne Wifi, Blåtann eller 4G-forbindelse for å kunne bruke en app, tidsstyring, integrasjon mot smarthus, lastbalansering, med mer..
For å nevne noen produsenter, så forhandler og monterer vi følgende laderoboter:
- Cenika/Centech
- Garo
- Wallbox
- Easee
- Keba
- Folkeladeren
Men vi monterer også andre laderoboter, ta kontakt så finner vi sammen ut en løsning for dine behov.
Fakta:
Når vi skriver laderobot og ikke hjemmelader eller elbillader så er det fordi selve enheten som lader batteriet, sitter i elbilen. Dette er det mange som ikke er klar over og det har dessverre blitt vanlig å både skrive og si feil.
Dette er også årsaken til at noen opplever mye lavere ladehastighet enn det reklamen enten fra bilprodusenten eller laderoboten er merket med, det er fordi Norge har et særegent strømnett som få bilprodusenter har tilpasset ombordladeren til.